Hemelburchten met bouwlampen

Werkverlichting is sterke, witte verlichting in een attractie die voldoende licht dient te geven om onderhoud uit te voeren, van minstens 400 lux. Dit in contrast met de show- of sfeerverlichting die gekleurd en veelal veel minder intens is, om zo de juiste atmosfeer te scheppen.

Werkverlichting doet vaak dubbel dienst als noodverlichting: bij een calamiteit in de attractie wordt zo voldoende licht voorzien voor bezoekers en medewerkers om het ontruimingsprotocol veilig te kunnen uitvoeren. Bij menige attractie springt deze verlichting, soms na een bepaalde vertraging, automatisch aan als de attractie stilgelegd wordt wegens een storing. Dit komt bijvoorbeeld regelmatig voor in Fata Morgana. Het inschakelen van de werkverlichting kan op bezoekers een fiks ontnuchterende werking hebben. Van de beleving blijft weinig over en de rauwe technische realiteit achter de illusie komt tevoorschijn.

Vogel Rok met werkverlichting

Werkverlichting Vogel Rok in het nieuws

Het concept verwierf landelijke media-aandacht in mei 2004 via een filmpje op de website Retecool van een ritje Vogel Rok met de werkverlichting ingeschakeld. Het ANP pikte het op zodat er in veel verschillende media over gerapporteerd werd. Juist bij deze attractie, normaal vrijwel geheel donker, is het contrast natuurlijk groot en is opeens de gehele baanlayout zichtbaar.

De Efteling was 'not amused' en een woordvoerder meldde: "We vinden het niet fijn maar kunnen er nu niets meer aan doen". Het filmpje werd na sluitingstijd gemaakt door een medewerker van de attractie; hij postte het pas online nadat hij niet meer bij het park werkte, waardoor er geen disciplinaire maatregelen genomen konden worden.