Gelakte schoentjes tappen er lustig op los tijdens "Tijd voor de Taart"

Tapdansen is een uit de jaren 30 van de twintigste eeuw stammende dansvorm, die wordt gekenmerkt door het maken van ritmische klanken door middel van het, met de dansschoen, tikken op de vloer als een vorm van percussie. Het tik of tapgeluid wordt gemaakt door metalen plaatjes aan de schoenzolen en onder de tenen. In de Efteling-parkshows van 1996 tot en met 2008 was tap dance een steeds terugkerend element in de tweede helft van de voorstelling, net voor of tijdens het slotlied. Het werd daarmee een soort parkshowtraditie.


Tapdansen uit de shows
  • Er werd getapdanst aan het eind van de eerste Efteling Sprookjesshow, net na het slot van het sprookje Doornroosje.
  • Het tikken met de hielen werd ook gebruikt in de opvolgende show, de Nieuwe Efteling Sprookjesshow, tijdens het intermezzo van "Tijd voor de taart".
  • Ook het intermezzo van het slotlied "In de Efteling" van de Wonderlijke Efteling Show werd opgevuld met een lekker potje tapdans. Daarbij stond de hele cast de dans uit te voeren met de zeven dwergen op een verhoging in het podium.
  • In de Sprookjesshow rondom Andersen, die in 2005 en 2006 werd opgevoerd, vroeg het beeld van Andersen tijdens de uitbeelding van de Rode Schoentjes aan de toverfee Toffeetje of de dansers en Karen ook konden tappen (wat dan ook uiteraard vervolgens gebeurde).
  • In Tika is Jarig werd de tapdans uitgevoerd door Kwark, Tika en de Grobbebollen tijdens het nummer "Tum Tum Toveren".

Hoewel in al deze shows uiteraard echt werd gedanst, was het geluid van de tikkende schoenen bij de shows van 1998 tot en met 2006 onderdeel van de vooropgenomen muziekband, en kwam dus niet live van de schoenen van de dansers en danseressen op het podium. Uitzonderingen op de play-back-tap zijn de eerste Sprookjesshow van 1996 en 1997, waar de Maria More Entertainers met echte tapdansschoenen op het houten podium dansten, en Tika is Jarig, waar de klikkende hielen van Kwark daadwerkelijk tapten.