De klottermarkt is een jaarlijks evenement exclusief voor het Eftelingpersoneel, gehouden aan het eind van het seizoen, waar een magazijnuitverkoop van souvenirs plaatsvond tegen sterk gereduceerde prijzen.

Klotteren is Tilburgs dialect dat heel specifiek 'Sinterklaasinkopen doen' betekent. Het wordt ook gebruikt in de regio tot aan Waalwijk, waaronder dus Kaatsheuvel. In Tilburg wordt nog jaarlijks met veel succes een klottermarkt georganiseerd in de week voor Sinterklaas. Wellicht is dit woord ontstaan zodat ook in het bijzijn van kinderen gesproken kon worden over deze inkopen, zonder dat de kinderen doorhadden waar het over ging.[1]

In de Efteling is dit al een jarenlange traditie die gehouden werd na afloop van het zomerseizoen maar voor pakjesavond, dus ook kennelijk met de impliciete suggestie dat medewerkers hun Sinterklaasaankopen daar konden doen.

Klottermarkt voor abonnementhouders

In 2009 werd de markt opengesteld voor een beperkt aantal abonnementhouders, op basis van loting onder inschrijvingen. Twee avonden kon men in het IJs Pret Paleis sterk afgeprijsde overtollige souvenirs op de kop tikken en enkele attracties in het Reizenrijk waren geopend. In 2010 was slechts Efteldingen geopend, waar voor 19% korting uit het standaardassortiment gekocht kon worden.

  1. Ewoud Sanders: Klotteren. NRC Handelsblad (27 november 2003)