Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het personage uit de Sprookjesboom-franchise. Voor de uitbeelding in het Sprookjesbos, zie Ezeltje Strek Je.

Ezel in de tv-serie

Ezel is een bijpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom. Hij is gebaseerd op de gouden munten poepende Ezeltje Strek Je uit het Sprookjesbos, maar zijn naam in de serie is altijd slechts 'Ezel', zonder achtervoegsels maar ook zonder lidwoord.

Hij staat als enige in de tv-serie altijd op vier poten. Sterker nog, hij staat altijd vast op zijn sokkel voor Herberg de Ersteling, net als in het Sprookjesbos. Zijn wens is een gewone ezel te zijn, die niet vaststaat op een sokkel en niet onvrijwillig munten moet poepen als iemand "Ezeltje strek je!" roept. De stem van Ezel, waar regelmatig een 'i-aa' in doorklinkt, wordt ingesproken door Klokhuis-presentator Jeroen Kramer.

Diepte-interview met Ezel

Hij was al onderdeel van de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werd doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguur.

Ook onder de Sprookjesboom-handpoppen is Ezel present, sinds juli 2008. Hier is er echter voor gekozen om het karakter beduidend aan te passen. Hij is los gemaakt van zijn sokkel en staat rechtop (de pop beeldt overigens, net als voor andere figuren, alleen zijn bovenlichaam uit). Als handpop praat hij opeens met een Amsterdams accent en gedraagt zich van tijd tot tijd als een Jordaanse volkszanger. Zijn liefde voor muziek komt ook tot uiting als hij optreedt als DJ Ezel, bijvoorbeeld in een showtje in het Efteling Hotel en in meezingvideo's op YouTube.

Vanaf 2017 maakt hij in muppet-vorm ook onderdeel uit van de tv-serie Sprookjesboom Show.