Esmeralda in de hoofdshow van het Spookslot
Esmeralda, oplichtend in 1985

Esmeralda is de onfortuinlijke dochter van de vierde burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel, uit het verhaal dat in het Spookslot verteld wordt. De boze heks Visculamia sprak een vloek uit over de graaf, die eeuwig zou moeten zoeken naar zijn 'laatste sprookje': dochter Esmeralda.

In de catacomben van de hoofdshow van het Spookslot zien we de graaf dan ook tevergeefs achter Esmeralda aansnellen, een element dat bekend staat als de Geestencarrousel. Door gebruik te maken van de Pepper's Ghost-techniek zijn graaf en dochter halftransparant.

PVELLA INNOCENTA

"PVELLA INNOCENTA" staat in steen - of liever gezegd piepschuim - gebeiteld bij het graf waar Esmeralda tijdens de hoofdshow in het Spookslot een aantal maal half uitkruipt. De tekst is Latijn en betekent 'onschuldig meisje', wat natuurlijk slaat op deze arme, verdoemde dochter van de Burggraaf.

Op de grafsteen is verder te lezen dat ze leefde van MCCC - MCCVI. De oplettende lezer ziet gelijk dat dit van 1300 tot 1206 geweest is. Ergo ofwel ze heeft achteruit geleefd, ofwel ze leefde niet in de middeleeuwen maar in de dertiende eeuw voor Christus.