Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het personage uit de Sprookjesboom-franchise. Voor draken in het algemeen, zie draak, voor de uitbeelding in het Sprookjesbos, zie Draak Lichtgeraakt.

Draak

Draak is een hoofdpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom. Draak is zijn/haar eigennaam en wordt dus gebruikt zonder lidwoord.

Draak spuwt vuur, woont in een grot en bewaakt een schat. Hij is tegenwoordig een stoer karakter. Hij wil graag vrienden maken.

Draak heeft geen voorpoten maar wel zijn eigen 'app'

Draak is gebaseerd op Draak Lichtgeraakt uit het Sprookjesbos en bewaakt dan ook een schat. Hij heeft echter in de serie in tegenstelling tot in het Sprookjesbos, geen voorpoten. Dit maakt hem strikt genomen geen draak maar een wyvern. Hij was al in deze vorm onderdeel van de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werd doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguur.

De draak in het Sprookjesbos had, toen de tv-serie in 2006 werd bedacht, geen eigen verhaal. Er was daarom veel vrijheid van invulling van het karakter. Er is toen gekozen om Draak in de serie vrouwelijk te maken, met het doel om het afschrikwekkende element wat te verzachten. Hierbij baseerde men zich op de draak uit de filmserie Shrek. Ze sprak met een Vlaams accent. Het 'stoere' aspect werd echter gemist. In de musical Sprookjesboom op Reis is gepoogd om van Draak een diva te maken. Dit had nog niet het gewenste effect, dus met ingang van de tweede reeks werd Draak, zonder nadere uitleg, van een mannelijke stem met een Nederlands accent voorzien.

Draak de handpop

Draak behoort tot de zes personages benoemd als hoofdkarakter, waarvan er altijd minstens één in elke aflevering voorkomt. Sinds hij een mannelijk karakter is, wordt zijn stem ingesproken door Rinie van den Elzen.

In de merchandising wordt veel van Draak gebruik gemaakt, en met name het stoere karakter. Hiermee is hij een tegenhanger van Roodkapje en Assepoester.

Draak als muppet

Sinds juli 2007 is er van Draak ook een handpop en is hij te zien in parkshows, musicals en andere plaatsen waar dit entertainment optreedt. Sinds 2017 is hij er ook als muppet in de tv-serie Sprookjesboom Show.