Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over de interne wachtrij in Symbolica. Voor de plek waar de vierde burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel zijn dochter nasnelde (zonder haar ooit te hebben gevonden), zie Spookslot.

Catacomben
Symbolica Trappenhuis.jpg
Omschrijving Trappenhuis en station van de Fantasievaarders
Personages geen
Ontwerp Robert-Jaap Jansen, Jeroen Verheij
Vorige Vestibule
Volgende Observatorium
Symbolica plattegrond Ca.png
Symbolica

Met de Catacomben van het Paleis der Fantasie Symbolica wordt gedoeld op het 'achter de schermen'-trappenhuis waarin je terecht komt nadat je in de Vestibule door de gespleten trap bent gelopen, tot aan het station van de Fantasievaarders.

Trappenhuis

Symbolische uitbeelding van de tours

Het idee is dat je voor de geplande audiëntie de trap had moeten bestijgen in de Vestibule, maar vanwege de interventie van Pardoes kom je nu in een trappenhuis naar beneden dat normaal niet voor bezoekers toegankelijk is. Dat blijkt, want het is spaarzaam verlicht, stoffig en vochtig en in tegenstelling tot de Vestibule helemaal niet luxe gedecoreerd.

Nadat de bezoekers door de gespleten trap zijn gelopen, komen ze in een klein portaaltje. Daarin staat een kast (met een deurtje waarachter de rookmachine van de statietrap te vinden is) en vind je een getralied raam waardoor alvast een blik te werpen is op het trappenhuis. De hekken links en rechts, achtereenvolgens geopend voor familie en single riders, geven toegang tot dit trappenhuis. Twee brede trappen (dus apart voor familie en single riders) slingeren zich langs de zijden van de vierkante ruimte naar beneden. Bovenaan aan de muur is een spullenplankje gemonteerd met daarop een symbolische uitbeelding van de drie tours die je later tegenkomt: een harp voor muziek, twee edelstenen voor schatten en een helm voor de heldentour. Er zijn hier geen verwijzingen naar de drie overige tours –keuken, flora en fauna– die je verderop in de attractie wel tegenkomt. Een perkament aan de muur wijst erop om alvast een keuze te maken uit de drie tours.

Onderaan de trap ligt gereedschap
Mini-Fantasievaarder

Er hangt een verticale streng zwak brandende bollampen, vol stofnesten en met hier en daar een kakkerlak. Helemaal beneden zijn nog wat voorwerpen te zien als gereedschapskisten, (gebroken) tandwielen, bollampen van Fantasievaarders en oliekannetjes. Ook staat hier een miniatuur-Fantasievaarder op een bewegend plateau, om je voor te bereiden op het instappen. Het geheel wekt de indruk van een rommelige onderhoudshoek voor de Vaarders.

De familierij gaat door een poortje een gangetje in waar enkele plakkaten aan de muur hangen die meer uitleggen over wat komen gaat: configuratie van bezoekers in de Fantasievaarders, verschillende tours en het bedienen van het interactieve paneel. Aan het eind van het gangetje kom je in een grotere ruimte, waar ook de mindervaliden wachten. Zij komen hier binnen via een heel eigen route en zijn gescheiden van de gewone wachtrij door een barrière. De validen kiezen vervolgens één van de drie mini-wachtrijtjes voor de gewenste tour. Voor iedere tour is er een eigen wachtrijtje dat herkenbaar is aan de erboven hangende vaandels, en een met de tour corresponderende kleur van het licht.

De single riders-wachtenden komen beneden bij een poortje dat direct uitkomt bij het instapstation. Zij krijgen geen voorlichting over en keus uit de verschillende tours, omdat ze immers worden toegevoegd aan welke Fantasievaarder maar ruimte heeft.

Station

Vaandels op het instapstation

Het station is een door pilaren gesteunde gewelfde ruimte, die is vormgegeven als een garage. Er zijn planken en kasten te vinden met gereedschappen en onderdelen. Ook hangen er plakkaten aan de muur die diverse aspecten van de Fantasievaarder verklaren, zoals de aansturing met eenhoornkracht. In de ruimte is een zoete geur waar te nemen.

In het station zijn drie wachtplekken voor de drie tours. Een medewerker haalt bij elk van de wachtrijtjes mensen op en zegt ze waar ze kunnen gaan staan, en vult deze vervolgens aan met mensen uit de single riders-rij. Er komen drie lege Fantasievaarders voorrijden waar je in kunt gaan zitten, als iedereen klaar is vertrekken ze weer.

Latere aanpassingen

  • In maart 2023 werden aan de rechterkant van de rijrichting door het uitstapstation extra decoratieve kisten geplaatst, om zo nog duidelijker te maken dat bezoekers aan de andere kant, links, moeten uitstappen op het perron.