Pardoes kijkt bij de 'E' van 'enge geluiden'

Het Boek der Zeven Waarheden is één van de 'weetboeken' uit het Pardoes-legendarium. Het bestaat uit zeven delen, waarvan Pardoes alleen nog het laatste deel moet bestuderen om de proef van kennis en bekwaamheid af te kunnen leggen.

In het boek zijn alle geheimen verzameld. Er is zelfs een hoofdstuk “toekomstige geheimen” met pagina’s die voor altijd leeg zullen blijven.

Bosgriezel

Het boek geeft gelijk al acte de présence in eerste gepubliceerde verhaal rond Pardoes: het stripboek Pardoes en de Grote Bosgriezel uit 1998. Pardoes kijkt er in het Boek der Zeven Waarheden onder de ‘E’ van ‘enge geluiden’. Hij concludeert dat we hier met een bosgriezel te maken zullen hebben. Het boek raadt aan op zoek te gaan naar de bron van de geluiden.

Parkvideo

Zoals te zien in de parkvideo van 2001

Het boek is te zien in de parkvideo van 2001. Aan het begin van de video ontsteekt Pardoes een aantal kaarsen waarna hij met een magische beweging het Boek der Zeven Waarheden[1] opent zonder het aan te raken. Vervolgens slaat een briesje steeds enkele bladzijden om en telkens verschijnt een video over een nieuw onderwerp. Ook in de negen commercials van dat jaar zie je steeds het boek terugkeren. De dvd De Magische Bol uit 2004 is gebaseerd is op de parkvideo en ook daar is het boek de basis van de vormgeving.

Direct mail

De Efteling opereerde van 2000 tot 2009 ook een direct mailbestand onder deze naam. Via de Efteling-website kon je je kosteloos inschrijven in het Boek der Zeven Waarheden (en ook je gegevens aanpassen). Als je dat deed kreeg je regelmatig de e-mailnieuwsbrief Magische Mail en minstens twee keer per jaar post met informatie, de Wonder! en soms een attentie. Het was de opvolger van de Wondere Wereld Club en iedereen die daarvan lid was werd in december 2000 automatisch "met sierlijke letters" bijgeschreven in het Boek der Zeven Waarheden.

Symbolica

In de attractie Symbolica is dit boek te vinden in het Observatorium op de vloer naast Almar, net voor het verlaten van de scène. Het heeft een gat in het midden waar helder wit licht uit komt. Op het boek zien we lichtgevende twinkels. Het boek werd vormgegeven door een externe partij.

  1. Wondere Wereld Web: Nieuwsoverzicht april 2001