Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het personage uit de Sprookjesboom-franchise. Voor de uitbeelding in het Sprookjesbos, zie Assepoester.

Assepoester voor 'haar' kasteel

Prinses Assepoester is een hoofdpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom.

Assepoester is de hoofdpersoon uit het bekende sprookje, maar dan nadat het sprookje heeft plaatsgevonden. Ze woont in een kasteel, dat erg lijkt op dat van Doornroosje in het Sprookjesbos, met haar prins die nooit te zien is. Haar verleden is soms nog zichtbaar, aangezien ze een compulsieve neiging tot schoonmaken heeft. In de serie neemt ze vaak de rol van autoriteitsfiguur aan. Ze kan zelfs Heks vermanen om een snaakse daad achterwege te laten.

Handpop-Assepoester

Ze werd in 2007 in de tv-serie geïntroduceerd. Directe aanleiding was de toen al geplande toevoeging van Assepoester aan het Sprookjesbos twee jaar later, maar het achterliggende doel was om meisjes nog explicieter aan te spreken, en dat prinsessen commercieel goed te vermarkten zijn. Omdat ze in de fase na het conflict van haar sprookje zit, is ze een nogal saai karakter. Daarop werd besloten om haar een rol als autoriteit van het bos te geven. Ze behoort tot de zes personages benoemd als hoofdkarakter, waarvan er altijd minstens één in elke aflevering voorkomt.

De stem van Assepoester wordt ingesproken door jonkvrouw Melline Mollerus.

Assepoester-muppet met Klein Duimpje in Sprookjesboom Show

Als handpop verscheen Assepoester met ingang van seizoen 2009, toen haar thuis in het Sproojesbos ook gerealiseerd was. In 2017 werd er van haar ook een muppet gemaakt voor de tv-serie Sprookjesboom Show.