Albert Ketèlby

Albert William Ketèlbey (9 augustus 1875, Birmingham - 26 november 1959, Cowes) componeerde de muziek die bij de Zes Dienaren te horen is.

Zijn leven

Deze Engelse componist, dirigent en pianist schreef al op elfjarige leeftijd een piano-sonate die geprezen werd door Edward Elgar. Hij volgde een opleiding aan het Trinity College of Music in Londen. Later ging hij door met het schrijven van licht-klassieke stukken.

In a Monastery Garden

In 1915, op 40-jarige leeftijd, schreef hij In a Monastery Garden, geïnspireerd op een daadwerkelijk bezoek aan een kloostertuin. Door dit stuk werd hij bekend. Er wordt onterecht gedacht dat dit stuk in de Efteling te horen is.

In the Moonlight

In de Efteling wordt een ander stuk van hem gebruikt: In the Moonlight, als de achtergrondmuziek bij het verhaal van de Zes Dienaren.

Op de cd's met de titels Muziek van de Efteling en Wonderlijke Muziek van de Efteling worden de stukken nogal door elkaar gehaald. "In a Monastery Garden" is toegekend aan de Magische Klok, terwijl het daar gebruikte muziekstuk, "By the Sleepy Lagoon" van tijdgenoot Eric Coates bij Langnek staat vermeld. De enige cd die het goed vermeldt is Wonderlijke Efteling Muziek en het is tevens de enige Efteling-cd waar het muziekstuk "In the Moonlight" op te vinden is, al is de kwaliteit van deze versie wel bijzonder slecht en wordt het twee maal herhaald.