Albert W. Ketèlbey

Albert William Ketèlbey (9 augustus 1875, Birmingham - 26 november 1959, Cowes) componeerde de muziek die bij Langnek te horen is. De muziek wordt afgespeeld terwijl het verhaal van De Zes Dienaren door Peter Reijnders wordt verteld.

Zijn leven

Deze Engelse componist, dirigent en pianist schreef al op elfjarige leeftijd een piano-sonate die geprezen werd door Edward Elgar. Hij volgde een opleiding aan het Trinity College of Music in Londen. Later ging hij door met het schrijven van licht-klassieke stukken.

Zijn muziek

In a Monastery Garden

In 1915, op 40-jarige leeftijd, schreef hij In a Monastery Garden, geïnspireerd op een daadwerkelijk bezoek aan een kloostertuin. Door dit stuk werd hij bekend. Er wordt onterecht gedacht dat dit stuk in de Efteling te horen is. Overigens is het wel gebruikt voor een Efteling Hotel-commercial uit 2009.

In the Moonlight

In de Efteling wordt een ander stuk van hem gebruikt: In the Moonlight, als de achtergrondmuziek bij het verhaal van de Zes Dienaren.

De gebruikte opname van 'In the Moonlight' in de Efteling is een oude, maar niet zo oud als Langnek zelf: The New Symphony Orchestra of London onder leiding van Stanford Robinson (5 juli 1904 - 25 oktober 1984), speelde het op 23 januari 1954 in de West Hampstead Studios. De opname van Decca is nog in mono, hoewel Decca toentertijd al met stereo experimenteerde. Ketèlbey heeft de opname nog zelf gehoord.

Op Efteling-albums

Op de cd's met de titels Muziek van de Efteling en Wonderlijke Muziek van de Efteling worden de stukken nogal door elkaar gehaald. "In a Monastery Garden" is toegekend aan de Magische Klok, terwijl het daar gebruikte muziekstuk, "By the Sleepy Lagoon" van tijdgenoot Eric Coates bij Langnek staat vermeld.

Recentere cd’s Wonderlijke Efteling Muziek en Betoverende Efteling Melodieën vermelden het wel goed en bevatten het muziekstuk "In the Moonlight", al is de kwaliteit van deze versie niet optimaal (waarschijnlijk van een elpee). Op Wonderlijke Efteling Muziek wordt de track twee maal achter elkaar afgespeeld; een fout die hersteld werd op de 2012-editie van Betoverende Efteling Melodieën maar op de versie uit 2018 vreemd genoeg weer opnieuw gemaakt werd.