De 3D-capsule onder de overkapping van de Game Gallery

Een 3D-capsule is een apparaat waar iemand in kan plaatsnemen, waarna er een driedimensionale scan van je gemaakt wordt. Met deze informatie kan een 3D-printer een miniatuur van je maken in plastic filament. In augustus 2015 was een dergelijke machine in de Efteling te vinden, bij de Game Gallery rechts van Muiterij in wat anders gebruikt werd als schuilplaats.

Er kon gekozen worden voor een beeldje van 1 of 2 personen of ouder met kind in afmetingen tussen de 10, 12, 15 of 20 centimeter. Er was ook de mogelijkheid om op een muzikale paddenstoel te zitten. De prijzen lagen tussen de € 79,- (1 persoon, 10 cm) en € 475,- (2 personen, 20 cm).

Omdat de productie acht uur in beslag nam, kregen kopers het unieke aandenken later thuisgestuurd. Volgens de Efteling ging het om een experiment 'voor onbepaalde tijd' en zouden reacties gepeild worden. Na drie weken werd de capsule weer uit het park verwijderd.

Hoewel een 3D-capsule vrij bijzonder is voor een attractiepark, was de Efteling niet de eerste. Madurodam heeft al een tijdje een vergelijkbare installatie voor 3D-beeldjes in het park staan: de Fantasitron. Daar kost een beeldje inclusief verzending € 40,-.