Eftelings eigen wildwaterbaan is de Piraña

Een wildwaterbaan is een type attractie waarbij bezoekers een traject afleggen over een woest, snelstromend waterkanaal.

De wildwaterbaan van de Efteling is de Piraña. Dit attractietype wordt ook wel aangeduid met de term river rapids ride (stroomversnellingenrit). De boot met passagiers wordt bovenstrooms losgelaten en volgt het water langs het parcours op een min of meer onvoorspelbare manier. Onderweg door het klotsende water passeer je verschillende stroomversnellingen en watervallen. Er is dus een kans maar geen zekerheid dat je nat wordt en verschillende passagiers kunnen verschillende gradaties van doorweektheid bereiken, wat de rit veel spanning en dynamiek geeft.

De Piraña is bijzonder in uitvoering. De baan is heel gevariëerd en is op verschillende plaatsen zo breed dat bootjes elkaar regelmatig passeren. Hierdoor komt de Piraña geloofwaardig over als een echte wilde rivier, vergeleken met andere, latere rapid rivers, die vaak een veel strakker geregisseerd baanverloop hebben.

De term 'wildwaterbaan' wordt ook gebruikt door zwemparadijzen, waar de zwemmer zelf door de stroom meegevoerd kan worden, zonder bootje.