De Sprookjesmaker is de naam van een workshop die in op 6 juni 2004 werd georganiseerd ter gelegenheid van de eerste Nationale Verteldag. In de workshop werd de toehoorders uitgelegd hoe ze zelf sprookjes kunnen schrijven en vertellen. De workshop werd geleid door Marja van Trier.

De workshop

In de kleinschalige workshop werd aandacht besteed aan de wijze waarop Hans Christian Andersen sprookjes bedacht en vertelde. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gebroeders Grimm tekende Andersen geen bestaande sprookjes op, maar schreef hij ze zelf. Veel van Andersens sprookjes zijn autobiografisch of grijpen terug op de toenmalige actualiteit. De toehoorders van de workshop werd uitgelegd hoe actuele onderwerpen en sociale misstanden verpakt kunnen worden in een schijnbaar eeuwenoud sprookje. [1]

De workshop duurde een uur en werd tweemaal gegeven (om 14:00 en om 16:00) op 6 juni 2004. Geïnteresseerden konden zich via e-mail inschrijven. Aan de deelname waren geen kosten verbonden. Er was plaats voor (tweemaal) 25 personen.

Nationale Verteldag

De Nationale Verteldag was een initiatief van Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur[2]. Er was in 2004 aardig wat aandacht voor. Ruim 350 vertellers vertelden hun verhalen door het hele land. De dag werd heel ambitieus de 'Eerste Nationale Verteldag' genoemd, maar kreeg in de volgende jaren geen vervolg.