De hoes

Liedjes en Melodietjes van De Efteling is een singeltje uit de jaren zestig waarop het lied "Ga met ons mee naar de Efteling" en een verhaaltje te vinden zijn. Het is zeer waarschijnlijk het eerste plaatje van de Efteling ooit en werd uitgebracht ter promotie van het natuurpark.

Het hoesontwerp is van Anton Pieck en het werd uitgegeven door Benny Vreden Produkties te Loosdrecht onder nummer BVP 209. De stijl van de hoes lijkt de inspiratie geweest te zijn voor de beeldtaal van het 70 jarig jubileum van het park in 2022.

Benny Vreden

De single is een productie van Benny Vreden. Op kant 1 staat het lied "Ga met ons mee naar De Efteling" uitgevoerd door een kinderkoor en orkest onder leiding van Benny Vreden en op de andere zijde een hoorspel, getiteld "De Efteling" met originele Efteling-geluiden.

Benny Vreden (geboren als Benoni Roelofs te Amsterdam op 17 februari 1913 - overleden te Loosdrecht, 25 januari 1975) was muzikant en cabaretier. In de jaren vijftig maakte hij een muzikaal kinderprogramma op de radio. In 1964 richtte hij Benny Vreden Produkies op, waarmee hij het oubollige liedjesaanbod op de lagere scholen wilde aanpakken. Hij schreef nieuwe liedjes die hij elke maand uitbracht op een single met bijbehorende bladmuziek. Zo’n 5000 scholen hadden een abonnement en ontvingen elke maand een nieuwe single. “Ga met ons mee naar De Efteling” past dus ook in die reeks.

Overigens kwam Vreden in 1967 met een musical voor scholen, waarmee hij aan de wieg stond van het begrip ‘afscheidsmusical’; het bedrijf Benny Vreden Producties (sinds 2017 in handen van Carlo Boszhard) is nog steeds zeer actief met het maken en leveren van nieuwe afscheidsmusicals.

Ga met ons mee naar de Efteling

Het lied "Ga met ons mee naar De Efteling" bezingt met groot enthousiasme wat er allemaal wel niet in het park te doen is en is daarmee een fikse aansporing om het ook eens te bezoeken. Het woord "mee" uit de titel komt in de liedtekst overigens niet voor.

Delen van het nummer zijn te horen in het Efteling Museum.

Liedtekst

Ga met ons mee naar De Efteling

Wie zegt dat er in Nederland geen sprookjes meer bestaan
Die moet maar eens naar Brabant, naar De Efteling toe gaan
Daar staat het slot van Doornroosje, net zoals weleer
Je vindt er Hans en Grietje en de heks en nog veel meer!

REFREIN:
Ga met ons naar De Efteling
't Grote sprookjesbos is dáár!
Je vindt er in De Efteling
Alle sprookjes bij elkaar,
Waar de keizerlijke nachtegaal z'n liedje zingt,
En uit elke paddenstoel een melodietje klinkt.
Ga met ons naar De Efteling
Want daar worden alle sprookjes waar!

Zorg dat je ook Roodkapje met haar mandje daar niet mist
Sneeuwwitje ligt te slapen in een echte glazen kist
Je kunt er heerlijk dwalen, ook al ken je heg noch steg,
Want schattige kabouters wijzen overal de weg.

REFREIN

En kom je uit het sprookjesbos met al z'n toverpracht
Dan is er nog de speeltuin waar van alles op je wacht:
Een kakelende kip die gouden eieren uitdeelt,
Een spoortrein en te veel dat je je één minuut verveelt!

REFREIN