Wartenberg in de jaren negentig, met links zijn dochter en rechts zijn kleinzoon
Wartenberg in 1989 voor het Zomertheater
In 1986 op Station Oost, bij de Radiografisch Bestuurbare Bootjes

Kees Wartenberg (1928 - 24 maart 2014) was van 1986 tot 2001 werkzaam bij de Efteling als omroeper. In 1986 begon hij in de zomermaanden te werken als dorpsomroeper, waar hij meestal in de Speeltuin en op het Anton Pieckplein te vinden was. Voor aanvang van verschillende grootschalige entertainmentvoorstellingen riep hij de showtijden om en maakte mensen attent op startende voorstellingen.

Zijn eerste maanden als omroeper in de Efteling waren ook de maanden waarin opnames werden gemaakt voor het populaire tv-programma Sterrenslag. Wartenberg heeft daar goeie herinneringen aan, want behalve heel wat ervaring wist hij ook heel wat rekwisieten voor zijn toneelstukken te pakken te krijgen:

Ik mocht gewoon achter de schermen rondlopen. Ik heb veel afgekeken van de echte regisseurs. Wat ik alleen nog steeds niet begrijp van die televisiemensen, is dat ze al die dure decorstukken zomaar in het park achterlieten. Niet dat ik dat erg vond, die heb ik voor de toneelgroep gebruikt.

De fiets die hij gebruikte tijdens zijn werkzaamheden is sinds 2005 opgehangen aan het plafond van het Wonder Depot en aldaar tot op heden te aanschouwen.

Verwijzingen
  • Wondere Wereld Web nieuws - 22 januari 2001