De ijskrabber

Een ijskrabber is een voorwerp dat gebruikt wordt om ijs van autoruiten te verwijderen.

Het plastic voorwerp was onderdeel van de merchandise van de derde Winter Efteling (2001-2002), waarbij er een logo op stond gedrukt, maar het verder duidelijk gewoon een standaard goodie was zoals die er zo veel zijn in de zakelijke beurzen- en evenementenindustrie.

De eenvoudige Efteling-ijskrabber kreeg een behoorlijke bekendheid onder Efteling-liefhebbers toen het als cadeautje werd gegeven na afsluiting van de zogenaamde Wondere Wintersurprise tijdens Wondermeeting 4, op 22 december 2001. Omdat dat fan-evenement ontaarde in een soort 'berispende toespraak' aan de fan-community door de communicatie-afdeling van de Efteling, werd de 'IJkrabber' later symbool en zegswijze, gezien als tekenend voor een zinloos prul om fans te paaien en daarmee tegelijk ook te sensibiliseren; het Eftelingse equivalent van de koloniale 'spiegeltjes en kraaltjes'.

Achterzijde

Tegenwoordig heeft het park een heel andere communicatiestrategie en omgang met fans, waardoor de ijskrabber-uitspraak eigenlijk niet meer voorkomt.