Logo van Golden Tulip

Golden Tulip is een van oorsprong Nederlandse hotelketen. Het Efteling Hotel had een hechte samenwerking met de keten van 1998 tot 2004 die bestond uit het delen van een reserveringscentrale en het houden van een licentie. In deze periode heette het hotel het 'Golden Tulip Efteling Hotel'.

Golden Tulip was oorspronkelijk een stichting die door zes Nederlandse hotels werd opgezet in 1962 om het toerisme in Nederland te promoten. In de jaren zeventig werd het een dochterbedrijf van KLM en in 1988 wordt het overgenomen door de Krasnapolsky-groep. In 2000 fuseerde de keten met NH Hoteles en later wordt het een onafhankelijk bedrijf onder eigendom van enkele investeerders. Tegenwoordig is Golden Tulip onderdeel van Louvre Hotels.

Samenwerking met de Efteling

De samenwerking werd gestart om de lage bezettingsgraad in de wintermaanden tegen te gaan. De Efteling mag gebruik maken van het reserveringssysteem en de marketingmiddelen van Golden Tulip, maar moet wel een licentie betalen en haar naam veranderen. Later, toen het Efteling Hotel na enkele jaren al meer bekendheid had verworven, was de samenwerking vooral nuttig voor de zakelijke markt waar zowel Golden Tulip als de Efteling zich op wilde richten.

In november 2003 maakt de Efteling bekend dat de samenwerking wordt stopgezet. Woordvoerder Henk Groenen zegt daarover: "We willen beter uitdragen dat het hotel deel uitmaakt van De Efteling. Dan werkt de naam Golden Tulip Efteling Hotel verwarrend. Inmiddels hebben we voldoende bekendheid om onder eigen naam te opereren."[1]

Verwijzingen
  1. Brabants Dagblad: 'Eftelinghotel los van Golden Tulip' (8 november 2003)