Efteling España is de werktitel van een zeer kortstondig project in 1986 om een dependance van de Efteling in Spanje op te zetten.

Direct na de aanstelling van Ruud de Clercq als nieuwe algemeen directeur vertrok die met Ton van de Ven op zakenreis naar Spanje. Volgens Marc Taminiau "vlogen zij daar in helikopters rond" en besloten een Efteling España te beginnen. Er zou zelfs al een kantoortje zijn ingericht in Barcelona met een bordje "Efteling España". Op de eerstvolgende bestuursvergadering is Rieter ontstemd dat hij hier geheel buitengehouden is, en De Clercq doet het voorval af als een niemendalletje. Naar verluidt is binnen een week het kantoortje weer opgeheven.[1]

Later zal De Clercq vaker problemen krijgen met het bestuur omdat hij zaken onderneemt waar hij als directeur het stichtingsbestuur (pas één jaar los van elkaar) niet voldoende inlicht. Uiteindelijk leidt dit in 1988 tot zijn ontslag.

Consultancy jaren 90

Vanuit Efteling Services and Products, waaruit de Efteling know-how en technische producten verkocht, was Lex Lemmens jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van een compleet nieuw pretpark bij Toledo in Spanje. Dit project liep primair van begin jaren 90 tot 2001, maar kwam (tot op heden) niet tot uitvoering.

  1. Marc Taminiau: Op weg naar Ooit. Uitgeverij De Toerist (1998), p. 112