Aardman-logo

Aardman Animations, Ltd is een animatiestudio uit Bristol. Ze produceerden de film van Fabula en enkele segmenten voor Symbolica.

De bekendste personages van Aardman

Wereldwijd is Aardman vooral bekend van stop-motion kleianimaties zoals Wallace & Grommit, Chicken Run en Shaun het schaap. Sinds 2006 produceert het bedrijf echter ook digitaal geanimeerde films. De studio is opgericht in 1972 door Peter Lord en David Sproxton, die hem vernoemden naar een figuur uit hun eerste productie, overigens een reguliere tekenfilm: een mannetje van aarde waarvoor ze het Nederlandse woord hebben gebruikt als zijn naam.

Fabula

De eekhoorn en beer in Fabula

In de attractie PandaDroom draaide sinds 2002 een 3D-film geproduceerd door nWave Pictures. Deze begon gedateerd te raken en eind 2019 werd PandaDroom omgebouwd tot Fabula met als grootste wijziging een geheel nieuwe film. De Efteling ontwierp zelf de belangrijkste personages en schreef het script, en selecteerde uit vijf partijen Aardman Animations om op basis hiervan zowel de 2D-film in de voorshow als de 3D-film voor de hoofdshow te produceren.

Het animeren van de film

Het was de eerste 3D-film voor Aardman en de eerste keer dat men een productie maakte voor een themapark. Verantwoordelijk regisseur was Steve Harding-Hill, creative director van shorts en commercials. Helen Argo trad op als uitvoerend producent. Voor elk van de werelddelen werd een concept-art gemaakt die de sfeer, kleuren en belichting aangaf, op basis waarvan de scènes uitgewerkt konden worden. Voor de magische elementen als de draaikolken en portals, alsook de omgevingseffecten zoals stof en luchtbelletjes, werd de hulp van special effects-specialisten ingeroepen. Omdat ze met 3D nog weinig ervaring hadden, was het zoeken naar de juiste hoeveelheid 3D-effecten: voldoende spanning, maar niet teveel zodat het voor iedereen leuk blijft.

Aardman won een prijs bij de Le Book London Creative Awards in de categorie "beste CGI". Het bedrijf heeft de rechten behouden op de film en mag deze buiten een cirkel van 600 km rond de Efteling verkopen aan andere attractieparken. Dit doet men onder de naam The Bear & The Squirrel en deze verkoop wordt ter hand genomen door SimEx-Iwerks, een leverancier van 3D/4D- en simulatorattracties.

Symbolica

Geanimeerde Pardoes in Symbolica

Nagenoeg tegelijk met de realisatie van Fabula werd in de attractie Symbolica een nieuwe geanimeerde versie van Pardoes geïntroduceerd. Vanaf 12 december 2019 is in de drie ruimtes Boudoir, Salon, Kabinet het beeld in de spiegels vervangen door een animatie die (zeer waarschijnlijk) ook van Aardman is. Pardoes spoort je aan veel en snel op de knoppen op je Fantasievaarder te drukken om zo de tour te kunnen vervolgen.