Valentijns IJssalon is een concept voor een ijswinkel ontwikkeld voor het Uitrijk en tot op heden niet gerealiseerd. In de romantisch gethematiseerde zelfbedienings-ijssalon wordt een uitgebreid assortiment van de Amerikaanse ijsmakers Ben & Jerry verkocht, met daarnaast koffie, thee en zoetwaren. Er zouden zo'n 80 tot 90 zitplaatsen zijn en de salon zou solitair midden in het Uitrijk gebouwd worden.

Gebouw en inrichting

De ijssalon is gevestigd in een oud pand in Uitrijk, iets dat lijkt op een oude boerderij. Buiten staan enkele witte ijzeren tafels en stoelen, met op elke tafel een vaasje met een roos. Op de gevel staat Valentijns IJssalon, met hartjes gedecoreerd.

De uitgiftebalie aan linkerzijde heeft een marmeren vitrine. Achter de balie staan ijsmachines en liggen diverse 'verse' ingrediënten, die alle de indruk moeten wekken dat het ijs hier gemaakt wordt.

Aan rechterzijde zijn de zitplaatsen op een klein opstapje, uitgesneden uit grote rode harten. Via een klein toetsenbordje kun je voor je eigen hoekje de muziek instellen. Tussen de muziek door klinken romantische tekstjes die vriendschap en verliefdheid verwoorden. Voor grotere gezelschappen zijn er andere tafeltjes en stoeltjes, erboven hangen rode hartjes. Iets verder naar achteren zijn nog meer tweezitsplaatsen: schommels die aan de hanenbalken hangen. Helemaal achterin zijn nog enkele zitplaatsen voor vier personen vormgegeven als stalboxen. In dit achterste gedeelte wordt ook het ijs geschept, en is er een buitenuitgifte met een terras.

Assortiment

Het zelfbedieningsijsscheppen vindt achterin de zaak, de 'deel' van de boerderij plaats. Hier staan koeien op ware grootte, die als houders fungeren voor de ijsbakken waaruit je zelf je ijs kunt scheppen. Als je wilt doet een medewerker voor hoe het moet. Je schept de bollen in een wafel of ijsbakje, en doet er eventueel slagroom op. De prijs is € 0,70 per bolletje.

Naast het zelfschepijs kun je ook grote ijscoupes bestellen, die aan tafel bediend worden, die het romantische thema versterken met hartjesdecoratie en natuurlijk twee lepeltjes.

Naast ijs is er een uitgebreid koffie en thee-assortiment, met bijbehorende zoetigheden, zodat de salon ook in de wintermaanden kan draaien.

Verhaal

Het verhaal achter de ijssalon is sterk gebaseerd op dat van de bestaande ijsmakers Ben & Jerry, evident de sponsor en leverancier achter de ijssalon. Deze Amerikanen staan in de zaak en gedragen zich op de typische Amerikaanse manier. Ook zijn ze bijzonder trots op hun ijs en laten dat merken. Ze weten alles van het ijs en de ingrediënten. Het thema valentijn hebben zij gekozen vanwege hun liefde voor het ijs. Zij zijn altijd in de winkel te vinden. In drukkere periode zijn er extra personeelsleden die slechts een dienende taak hebben.

Af en toe maken ze een Polaroidfoto van hun klanten die de gasten na afloop van hun bezoek ingelijst meekrijgen.