Leflaaf klimt in een boomhut. "En de bomen dan?"

GroenFront! is de naam waaronder verschillende radicale milieuactivisten actie voeren om vernietiging van natuur tegen te gaan. Van juli tot en met december 2003 bezetten activisten onder deze naam een stuk bos ten zuiden van de Efteling waar Droomrijk gepland was.

Bezetting

In de vroege ochtend 30 juni 2003 bezet een groepje actievoeders van GroenFront het terrein ten zuiden van de Efteling, naast Villa Pardoes; het huidige Loonsche Land. Hier zou de tweede fase van de geplande verblijfsaccommodatie Droomrijk gebouwd worden, met in totaal 3600 bedden. De activisten willen hiermee voorkomen dat er natuur moest wijken voor deze grootschalige plannen van de Efteling. Ze denken niet dat natuurcompensatie voldoende soelaas biedt voor het kappen van een oud bos. Ze noemen zichzelf geheel in stijl 'Leflaven' en wonen in zelfgebouwde boomhutten in het gebied dat ze consequent het 'Entenwoud' noemden.

Entenwoud

Informatiepunt

In het Entenwoud leven zo'n vijftien actievoerders in geïmproviseerde boomhutten die onderling verbonden zijn met touwbruggen. Er is een 'infopunt' met documentatie en geregeld kwamen er bezoekers om kennis te maken of om met de Leflaven te discussiëren over de plannen.

Op 13 juli wordt er een open dag georganiseerd, met sprookjesvertellingen, klimcursus, boswandeling en picknick. In de ochtend van 29 juli wordt er een lopende Ent met golfclub op het Efteling Golfpark gesignaleerd. De greenkeepers verzoeken hem te vertrekken want 'mensen willen hier golfen'.

De gemeente Loon op Zand bezorgt op 31 juli een dwangbevel tot ontruiming. Er zou illegaal gekampeerd worden. De gemeente eist een einde aan het kamp vanwege gebrek aan stromend water en het gevaar van verblijf in boomhutten. Een van de Entenwoudbewoners spant een zaak aan en wordt op 18 augustus door de bestuursrechter in Breda in het gelijk gesteld: er is onduidelijk gemotiveerd waarom het urgent is dat de bewoners zouden vertrekken.

Afblazen Droomrijk en vertrek

Ent-figuur van takken

Op 17 november blaast de Efteling na een uitspraak van Raad van State de Droomrijkplannen af. De Leflaven kondigen aanvankelijk aan gewoon te blijven zitten, en de volgende dag organiseert GroenFront zelfs een discussieavond in het Kaatsheuvelse jongerencentrum Crossroads, die overigens maar magertjes bezocht wordt. Eind december 2003 wordt het Entenwoud alsnog door GroenFront ontruimd. Alle spullen worden weer meegenomen, alleen enkele van takken vervaardigde figuren blijven achter in het bos.

Impact

De Leflaven zijn bij elkaar een half jaar lang in het bos aanwezig geweest. Hun bezetting leidde tot heel veel media-aandacht en schudde ook de gemoederen in de Efteling-fangemeenschap flink op. Niettemin lijkt het nauwelijks invloed te hebben gehad op de procedure voor Droomrijk. Het vakantiepark is afgeblazen, maar dit lijkt primair te danken aan de procedures die de meer op overleg georiënteerde organisaties Brabantse Milieu Federatie en Natuurmonumenten hebben aangespannen. Met deze organisaties werd een convenant gesloten waarin uiteindelijk tóch verblijfsaccommodatie in het 'Entenwoud' werd afgesproken. Van GroenFront is echter niets meer vernomen hieromtrent.