De Bakkerij is een concept voor een bakkerswinkel in het Uitrijk van rond het jaar 2002, dat tot op heden nog niet gerealiseerd is. Elementen van het concept zijn te herkennen in Bäckerei Krümel uit 2021.

De bezoeker zou hier diverse luxe bakkersproducten kunnen kopen en direct meenemen, of opeten op een van de twintig tot dertig zitplaatsen. Het bakpersoneel bedient je niet alleen maar vermaakt je ook met hun bakkunsten.

De winkel

In het middengebied van het Uitrijk zou deze winkel gepositioneerd zijn. Het pand heeft aan weerszijden van de deur twee etalages, waar je de producten ziet zoals die die ook bij andere bakkerijen kunt krijgen. De winkel is een balieconcept, waarbij je de producten direct meeneemt. Er zijn twintig tot dertig eenvoudige zitplaatsen om iets snel op te eten, niet om uitgebreid te gaan zitten lunchen.

Het interieur is een ambachtelijk winkeltje. Er is een oven te zien, waar de producten van de winkel daadwerkelijk (af)gebakken worden. Alhoewel het een elektro-oven is, is hij gethematiseerd als een houtoven met brandhout ernaast en wellicht zelfs een vlammetje zichtbaar.

Kijk je omhoog, dan zie je de luiken van de bedstede op zolder waar de bakker ligt te slapen. Hij heeft de hele nacht gebakken dus slaapt als de winkel open is. Af en toe hoor je hem snurken.

Assortiment

In de vitrine vind je zoete broodjes, krentenbollen, saucijzenbroodjes, boterkoekpunten en dergelijke. Ook kun je er belegde broodjes kopen, met keuze uit diverse brood- en belegsoorten. Deze zijn standaard al bereid maar worden op rustige momenten ook op verzoek voor je gemaakt.

Het drankenassortiment bestaat uit frisdranken, melk en karnemelk. Ook is er meeneemkoffie te krijgen, een Eftelingse variant op de bekende koffie van ketens zoals Starbucks.

In de avonduren, als er minder behoefte is aan broodjes, verkoopt de winkel warme chocomel, oliebollen en dergelijke. Eventueel zou de koopwaar ook via een bakkersfiets aan de man gebracht kunnen worden. De ovencapaciteit zou ook gebruikt kunnen worden voor brood dat geserveerd wordt in de restaurants van Uitrijk.

Showbaking

Naast de slapende bakker speelt het personeel van de bakkerij, twee tot vier personen, ook een rol in het ophouden van het verhaal van de ambachtelijke bakkerij. Ze dragen een geruite broek, wat vuile voorschoot en een scheefgezakte bakkersmuts. De bakkers spelen met deeg, gooien het op en kneden het in het zicht van de bezoekers. Er wordt van het eigen deeg gesnoept en deze bakkers laten het proeven aan de bezoekers. Zogenaamd branden ze eens hun handen aan een bakblik en jongleren met warme broodjes.