Het NK in volle gang
Aanduiding NK Knikkeren op Dwarrelplein

Het Croky NK Knikkeren vond op 15 juni 2002 plaats op de Zonneweide. 750 deelnemers uit het hele land streden tegen elkaar om de eerste titel Nederlands Kampioen Knikkeren, de bijbehorende Croky Knikkertrofee en het eigen lichaamsgewicht in chips.

Via lokale voorrondes op scholen konden deelnemers zich kwalificeren of zelfs een wildcard verkrijgen om de eerste ronde in het park over te slaan. Sponsor van de dag was chipsfabrikant Croky en de organisatie was in handen van het sportmarketingbureau Top Sports Group. Het professioneel opgezette kampioenschap voor basisschoolleerlingen werd gewonnen door Huibert-Jan Verbaan uit Haastrecht, die zich door een groot aantal ronden op zestien knikkerbanen wist te worstelen.

Op deze dag werden op verschillende plekken in het park ook knikkerpotjes ingegraven in de bestrating, die nog enige tijd na het evenement behouden bleven. Ondanks het (volgens organisatie en park) grote succes is het voor wat betreft de Efteling bij deze eenmalige kampioenschappen gebleven.