Ruud Bos
Ruud Bos in 1997
Ruud Bos in 1997
Volledige naam Rudolf Bos
Geboren Amsterdam, 8 februari 1936
Overleden 30 juni 2023
Jaren actief 1961 - 2023
Beroep componist
Nationaliteit Nederlands
Bekend als componist van de muziek voor o.a. Fata Morgana en Villa Volta
Personen

Ruud Bos (Amsterdam, 8 februari 1936 - 30 juni 2023) was een bekend Nederlands componist. Tussen 1984 en 1998 was hij huiscomponist van de Efteling.

Bos heeft als componist heel wat op zijn naam staan. Hij schreef voor o.a. Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willeke Alberti en Gerard Cox. Hij componeerde muziek voor alles van obscure vaderlandse films zoals "Ik Ben Joep Meloen", "Naakt Over de Schutting" en "De Zeemeerman" tot de tunes van "De Fabeltjeskrant", "De Fabriek", "Zeg 'ns Aaa" en "Bassie en Adriaan" het repertoire van Bos is zeer divers en hij won voor zijn verdiensten in 1982 dan ook een Gouden Harp. Hij was als docent compositie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.

Bos ontving in 2021 de Buma Oeuvre Award Multimedia voor zijn muziek voor kinderseries.

Efteling

Ruud Bos samen met Lex Lemmens in Carnaval Festival

Wij kennen hem natuurlijk vooral van zijn werk voor de Efteling. De muziekstukken die Ruud Bos voor de Efteling heeft gecomponeerd en gearrangeerd hebben enorm bijgedragen aan de beleving van verschillende attracties, en we kunnen ons geen Fata Morgana voorstellen zonder zijn kenmerkende strijkers of de mysterieuze hoorns en tuba in zijn Droomvlucht-thema.

Voor de attractie Carnaval Festival werd Toon Hermans benaderd. Hermans heeft het melodietje bedacht en vroeg zijn vaste arrangeur Ruud Bos om het verder uit te werken en te arrangeren. Zo kwam Bos in contact met de Efteling. Lex Lemmens heeft hem vervolgens betrokken bij het volgende grote project: Fata Morgana, en ook voor de grote attracties daarna was Bos verantwoordelijk.

Het laatste stuk dat Ruud Bos voor de Efteling heeft gecomponeerd is de muziek bij Vogel Rok. Ruud Bos heeft wel een voorstel gemaakt voor de Brink/Promenade-muziek maar deze werd door de Efteling afgekeurd[1] en sindsdien is er van samenwerking geen sprake meer geweest.

Eftelingmuziek van Ruud Bos:

  • 1986: Fata Morgana
    • The harbour
    • Eastern jails
    • Harem
    • Jungle
    • Market place
  • 1998: Vogel Rok
    • Vogel Rok - Entree
    • Vogel Rok - De vlucht door het duister

Berk en Spookslot

Via Bos' werk voor de Efteling kwam het park in de jaren tachtig ook in contact met zijn toenmalige echtgenote, actrice Marjan Berk. Zij kwam met een idee voor een aangepaste versie van de Spookslot-hoofdshow, die van 1987 tot 1989 in het Spookslot draaide.

Ruud Bos zelf heeft niet met dit project, noch met andere aspecten van het Spookslot bemoeienis gehad. Er ging een hardnekkig gerucht dat hij betrokken was bij de intro voor de ingekorte Danse Macabre zoals die vanaf 1989 te horen was. Er zijn echter geen aanwijzingen dat dat inderdaad het geval is geweest.

Interview en Documentaire

Bos heeft twee keer uitgebreid gesproken over zijn werk voor de Efteling. De eerste keer was dit in een interview met de podcast 'Ochtend in Pretparkland' in mei 2011 (inmiddels niet meer online). Hij vertelt hier over zijn werk voor alle grote attracties. Op 27 april 2019 publiceerde website De Vijf Zintuigen een documentaire, al opgenomen in de zomer van 2015, waarin Bos ook uitgebreid ingaat op de totstandkoming van al zijn attractiemuziek.