Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met Gé Rieter, invloedrijk stichtingsvoorzitter in de jaren 70 en 80.

Emile Rietra

Emilius (Emile) Rietra (Dussen, 18 mei 1902 - Kaatsheuvel, 10 september 1978) was kapelaan, pastoor en mede-grondlegger van de Efteling.

Rietra's vader Joannes was in 1896 benoemd tot notaris van Dussen. Hier bracht hij uiteindelijk een gezin van twaalf kinderen ter wereld; van de zes zonen zouden er drie pastoor worden, waaronder Emile.

Op 25 mei 1929 werd hij in Den Bosch tot priester gewijd. Hij kwam als eerste terecht in Eindhoven, in de nieuwe wijk Philipsdorp, gebouwd voor werknemers van Philips. Twee jaar later vertrok hij naar de Sint Jansparochie in Kaatsheuvel, als tweede kapelaan van pastoor Völker.

Het was de Sint Jansparochie die in 1933 vijf hectare grond kocht ten zuiden van Kaatsheuvel, in 1935 gevolgd door nog eens twee hectare. Rietra, zijn collegakapelaan De Klijn en voorzitter van voetbalvereniging DESK Jac. Smit besluiten hier een sport- en wandelpark aan te leggen, '[zodat] we onze mensen, onze jeugd vooral hierdoor behoeden zullen tegen de gevaren van het zoeken van amusement buiten onze gemeente'.

De Klijn werd in 1936 pastoor bij de nieuwe Sint-Jozefparochie, en Rietra volgde hem daar als kapelaan. De geestelijken breidden het sportpark uit met een speeltuin. Hierbij verzetten ze ook vooral zelf veel van het fysieke werk aan de speeltoestellen. Ook spraken ze met het gemeentebestuur over uitbreidingsplannen. Die uitbreiding komt er als in 1950 burgemeester Van der Heijden samen met Anton Pieck en Peter Reijnders het sportpark transformeert naar Natuurpark De Efteling. De Klijn en Rietra worden aangesteld als adviseurs.

In juni 1950, hij is dan krap een maand algemeen adviseur van De Efteling, wordt hij pastoor van de parochie Berndijk in het westen van Kaatsheuvel. Als in 1957 zijn kapelaan Swinkels vertrekt naar Oisterwijk staat hij er alleen voor. Hij heeft grootse plannen om een nieuwe kerk te bouwen, maar uiteindelijk komt het neer op een forse renovatie waarbij de kleurstelling van het interieur door Anton Pieck ontworpen werd.

Crypte van Emile Rietra

In augustus 1968 besluit Rietra zich na 35 jaar trouwe dienst terug te trekken uit het stichtingsbestuur van de Efteling. Als opvolger wordt zijn neef Karel van Tuijn aangesteld; Rietra zelf wordt benoemd tot erevoorzitter van de stichting.

Emile Rietra overleed in 1978. Hij werd begraven in een crypte in de kapel van zijn kerk in Berndijk, de HH Martelaren van Gorcum. In 1996 is de Pastoor Rietraweg in Kaatsheuvel naar hem vernoemd.